İletişim
İçin

Safir Ortaokul

Safir Koleji´nde Türkçe Dersi

     Dil; inançları, ırkları ve ülkeleri ne olursa olsun bütün insanların günlük yaşantısını etkileyen en güçlü iletişim aracıdır. Dil aracılığıyla duygularımızı, isteklerimizi, düşüncelerimizi ortaya koymakta ve bütün sorgulamalarımızı yapmaktayız. Dil aynı zamanda insanlara hem yazılı hem de sözlü olarak kendilerini ifade etme imkânı sağlamakta ve bu yönüyle de insanları diğer tüm canlılardan ayırmaktadır.

Çocuklarımızın geleceğe yönelik profesyonel bir iş edinebilmeleri ve zevk alabilecekleri bir yaşam sürdürebilmeleri için dil becerilerini yeterli düzeyde kazanmaları son derece önemlidir. İyi bir dil eğitimi neden gereklidir?

Birincisi iyi bir akademik yaşamın standartlarını yerine getirmek ve başarılı olmak için yetkin ve etkin bir dil öğretimi önemlidir. Okul öncesinden itibaren ses eğitiminden başlayarak daha karmaşık ve teknik kavramların öğretimine doğru bir süreç izlenmesi akademik kazanımlar açısından önemlidir. Dil öğretiminde akıcılık ve anlama, öğretilen konuların doğru anlaşılması açısından gereklidir. Öğrencilerin konuşması yazması ve öğrendiklerini iletişim sürecinde kullanabilmesi temel beklentilerdir.

İkincisi profesyonel bir çalışma ortaya koyabilme açısından dil becerilerinin kazanılması önemlidir. İyi bir konuşma, yazma, dinleme, okuma, görsel okuma ve sunu günümüzde birçok meslekte kendini profesyonel ifade etme açısından önemlidir.

Üçüncüsü de iyi bir dil becerisi kazanmak okul yaşamı dışında yaşamın her evresinde önemli ve gereklidir. Bir öğrenci temel eğitimden itibaren okuyabilmek için öğrenme ve öğrenebilmek için okuma becerilerini kazanmışsa o zaman öğrenci öğrenmeyi ileri boyuta taşıyabilecek konuma gelmiştir. Böyle bir öğrenci aynı zamanda metinler arası okuyucudur. Okullarımızdan ve eğitimcilerimizden de beklenen dil sanatıyla ilgili becerileri çocuklarımıza temel eğitimden itibaren etkili bir şekilde kazandırarak onların akıcı bir şekilde okumalarına ve muhakeme güçlerini geliştirmelerine katkı sağlamalarıdır.

OKUMA EĞİTİMİ

Okuma Eğitiminin Gelişim Aşamaları

1. Aşama: İlk okumaya hazırlık

2. Aşama: Erken Okuma

3. Aşama: Serbest Okuma Becerisi (2. ve 3. Sınıf)

4. Aşama: Öğrenmek için okuma (4.Sınıf)

OKUMA TÜRLERİ

1.Sesli Okuma

2.Sessiz Okuma

3.Görsel Okuma

4.Eleştirel Okuma

5.Ekran Okuma