İletişim
İçin

Safir Ortaokul

Safir Koleji´nde Matematik Dersi

Matematik Nedir?

- Matematik evrendeki varlıkların arasındaki ilişkileri anlamanın temel anahtarıdır.

- Matematik varlıkların kendisi ile ilgilenmez tamamen ilişkiler ile ilgilenir.

- Matematiğin kendine özgü bir dili vardır ve bu dili öğrenen her kişi çevresindeki bağlantısal durumları daha şeffaf bir şekilde çözer.

- Matematiğin dilini çözmeye çalışmak dahi insanı sistematik olarak geliştirir.

- Matematiğin önemi birkaç satırda anlatılamasa da özetle matematik hayattır ve insan yaşamında her daim var olacak bir sanattır.

Eğitimde Matematik

Ana kucağından okula geçiş yapan bir çocuk hayatı asıl o zaman çözümlemeye başlayacaktır. Bu beceriye matematik eğitimi almayan bir çocuğun ulaşması çok zordur. Bu yüzdendir ki çocuklara önce matematik kavramları öğretilir. Kavramları öğrenmeden matematiği hayatta pratiğe dökmek çok daha zor olacaktır.

- Matematik yapı itibariyle bir düşünme sanatıdır ve bu sanat için çabalayan tüm çocuklarda bilişsel gelişimler başlar.

- Verileri düzenlemeyi, yorumlamayı ve kaydetmeyi öğrenir.

- Özgün şekilde araştırabilme özelliği katar.

- Özgün şekilde düşünebilme özelliği katar.

- Sadece matematikte değil hayatta problem çözme becerisi kazanır.

- Konular üzerinde yoğunlaşabilmeyi sağlar.

- En önemlisi çocukta analitik düşünme ve yorumlayabilme becerisi kazandırır.

Özel Düzce Safir İlkokulu’nda Matematik Öğretimi

Okulumuz dersleri MEB’in belirlediği müfredata bağlı olarak ilerler. Okul öncesi eğitimde temel matematik becerileri kazandırılmış çocuklar ilkokula başladıklarında matematiğe karşı olumlu bir istekle başlarlar. Bundan dolayı altını çizmek gerekir ki okul öncesinde temel matematik becerisi mutlaka çocuklara verilmedir.

Okulumuzda 1.sınıfa başlayan öğrencilere yapılan metropolitan çalışması yapılır. Çocuklar  uygunluk testinden geçtikten sonra sonuçlar göz önünde tutularak temel matematik eğitimine giriş yapılır.

1.Sınıfta Matematik dersine öncelikle kavram eğitimlerine başlanır. Günlük dilde kullandığımız kavramları matematikle birleştiririz. Ör: Azlık, çokluk, toplam, paylaştırma vs.

Sayma, sayıları karşılaştırma  ve sıralama adımlarından sonra temel toplama ve çıkarma öğretimine geçilir. Ardından konular; kesirler, saatler, paralar, ölçmeler, geometrik şekiller ve grafik yorumlama şeklinde birbirini takip eder.

1.sınıfta esas önemli olan kavramları iyice özümseyip matematikle barışık olarak çocuğu uzaklaştırmadan oyunlar ve etkinliklerle dolu dersleri işlemektir.

1.Sınıftan sonraki kademelerde ünite başlıkları hemen hemen aynı devam etmektedir. Kazanımlar gittikçe sarmal yapıda geliştiği için her sene geçmiş seneyi tekrar ederek yeni konuyu derinlemesine işlerler.

İlkokulda 4 sene boyunca esas önemli noktalardan biri de problem çözme becerisinin eksiksiz kazandırılmasının hedeflenmesidir.

Unutulmamalıdır ki derslerdeki konular disiplinler arası gelişmektedir. Okuma anlamada iyi bir beceri kazanamayan öğrencinin problem çözme becerisini yeterli derecede kazanması çok zordur. Bu yüzden her dersi birbiriyle bağlantılı olarak işlemek holistik bir eğitim modelinin gerekliliğini zorunlu kılar.

Matematikte Eğitim Materyalinin Önemi

İlkokul yaş dönemi somuttan soyuta geçiş dönemidir. Bundan dolayı Matematiğe somut materyallerle başlayıp kademe arttıkça somut ve soyut anlatımı karıştırarak öğretime devam etmek en sağlıklısıdır. Konularda somut materyalleri seçmek çok önemlidir. Konuyla uyumlu ve çocuğun ilgisini seçecek materyaller olmalıdır.

Matematikte Eğitim Modeli

Okulumuzda GOEM (Gelişim Odaklı Eğitim Modeli) uygulanır. Tam öğrenme modeliyle  eksikliklerini tamamlayarak konuları bütünsel kazandırırız.

Öğrenci merkezli kazanımlar işlenir. Çocuğun mutlaka derslerde kendini rol almış olarak bulmasına özen gösteririz.

Hedefimiz ana kucağından üniversiteye Safir farkıyla matematikten korkmayan, özgüvenli, yorumlama ve analiz becerisi kazanmış çocuklar yetiştirmektir.