İletişim
İçin

Sosyal Bilgiler Neden Önemlidir?

    Sosyal kelimesi temel olarak sözlükte “toplumsal” olarak geçer. Toplumsal bilgiyi içeren bu ders ilkokul ve ortaokulda öğrencilere birey olmayı ve bireylerden oluşan toplum içerisinde nasıl yaşaması gerektiğini öğreten önemli bir bilimdir. Sosyal bilgiler dersi birçok bilim dalından faydalanırken en önemli sacayakları coğrafya, tarih ve vatandaşlıktır.

  İnsanlık yaşamı boyunca çevresine her zaman merak etmiş ve incelenmiştir. İçerisinde bulunduğu doğada gerçekleşen olaylar, bu olayların insanlara etkisi, dünyanın ve yeryüzünün yapısı, iklimlerin yaşam üzerindeki etkisi Coğrafyanın konusudur ve bunlar günümüzde hala sürekli olarak incelenmektedir. Toplumun yaşadığı çevreyi öğrenmeden o çevrede var olma mücadelesi veremez. O bu sebeptendir ki bizler çevremizi ve çevremizde gelişen olayları çok iyi bilmeliyiz.

   Tarih bilmek bizi çoğu zaman “ne kadar gerekli” diye düşündürse de günümüzdeki en önemli bilimlerden bir tanesidir. Toplumlar geçmişinde yaşadığı olaylar sonrasında neden-sonuç ilişkisi kurarak geleceğine yön vermektedir. Geçmişini bilmeyen toplumlar milli bir benliğe sahip olamazken başka toplumların boyunduruğuna girmesi içten bile değildir. Tarihin yani geçmişin değersiz olduğunu varsayarak tüm geçmişimizi unuttuğumuzu düşünelim; ortaya korkunç bir tablo çıkar. İnsanlar ve toplumlar geçmişinde yaşadığı olumlu ve olumsuz olaylardan ders çıkararak ilerleyebilirler. Bugün dünya liderlerinin neredeyse hepsinin bir tarih danışmanı var. Birçok devlet kendi tarihlerini gün yüzüne çıkarabilmek adına çok ciddi yatırımlar ve çalışmalar yapıyor. Bugün Amerikan yapımı tüm filmlerde mutlaka A.B.D. bayrağını görürsünüz. Çünkü geçmişi neredeyse olmayan bu devlet milli benliğini bu tarz simgelerle dünyaya gösterme çabası içinde. Biz Türkler çok eski ve geniş bir tarihe sahip olmanın müthiş bir avantajını yaşıyoruz. Tarih boyunca uygarlığa yapmış olduğumuz katkılar insanlık için çok önemli. Bizler ve gelecek nesiller bu kültüre hakim olup bu kültürle övünmeli.

     İnsan ne geçmişte ne de günümüzde imkanlar ne kadar elverişli olursa olsun hiçbir zaman tek yaşamamış mutlaka bir toplumun parçası olabilme çabasına girmiş. Hiçbir insan yoktur ki tüm yaşamını tek başına idame edebilsin. Bireylerin bir araya gelerek oluşturduğu toplum belirli kurallarla bir düzene sahiptir. Düzenin işleyişi bireylerin kullara uymasıyla doğru orantılı ilerler. O halde insanların doğumundan ölümüne kadar geçen süre içerisinde ait olduğu toplumun kurallarına hakim olmalı.

     İşte tüm bunları düşündüğümüzde bize hepsini bir arada öğretecek bilim “Sosyal Bilgiler” dir. Toplumun parçası olmak isteyen her insan bu dersi bilmeli ve öğrenmelidir. Bilimi inceleyen, deneyler yapan, teknolojik gelişmelere imza atan, tıpta çığır açan her insan toplumun temel taşıdır. Sosyal bilgiler de toplum demektir. Birey olamayan haklarını, sorumluluklarını bilmeyen hiçbir insan başarılı olamaz. İnsan doğumuyla birlikte aslında iletişim kurmaya başladığı ilk süreçten yaşamı boyunca ailesinden ve çevresinden Sosyal bilgileri öğrenir. Bizim için vazgeçilmez ve zorunlu olan bu dersi her öğrenci tüm içerikleriyle beraber öğrenmeli.

Değerli Yazar

Gökhan GÖSTERİŞLİ

Sosyal Bilgiler Öğretmeni