İletişim
İçin

1. Sınıf İçin Okul ve Eğitim

Çocuğun ilk deneyimlerini yaşadığı 1.sınıf onun bütün okul hayatı boyunca “okul ve eğitim” kavramlarını nasıl algılayacağını belirlemektedir.

Birçok çocuk için 1. sınıfın anlamı değişikliklere alışmak demektir. Bu daha büyük bir

okula gitmeyi, servise binmeyi, yarım zamanlı programdan, tam zamanlı programa

geçişi içerir. Aynı zamanda bir sırada oturma zorunluluğunu ve daha büyük çocuklarla birlikte olmayı da gerektirir. En önemlisi ise, yeni öğretmen ve arkadaşlarla tanışmaktır. Bu tarz değişiklikler 6-7 yaşındaki bir çocuk için şaşırtıcı olabilir, bu yüzden sabırlı ve destekleyici olmak önemlidir. Çocuğunuz her zamankinden daha kaygılı, öfkeli ve daha duygusal olabilir.Ayrıca davranışlarında da bir takım gerilmeler görülebilir.( Parmak emmeye tekrar başlamak  , altını ıslatmak gibi ) Ancak bu uzun sürmeyecektir. Çocuğunuz 1.sınıfı kavramaya başladığında, olgunluk ve özsaygısında, dolayısıyla davranışlarında büyük bir gelişme olacaktır.

Birçok anne babanın 1. sınıf başında ilgilerinin en yoğun olduğu konu okuma’dır.

Anasınıfında olduğu gibi 1.sınıfta da normal gelişim oldukça geniş bir dağılım gösterir. Fakat çocukların çoğunluğu 1.sınıfa okumaya hazır olarak başlarlar.

Çocuğunuzun hangi seviyede olduğu değil, ne kadar ilerlediği önemlidir.Okumayı

öğrenme kişisel bir gelişim sürecidir. Okumayı erken öğrenme büyük bir okul başarısı

değildir. Eğer çocuğunuz okumada ilerleme kaydetmiyorsa hemen panik olmayın. Her çocuğun farklı yollarla, farklı metotlarla okuma öğrendiğini, bireysel farklılıkların önemli olduğunu unutmayın. Ayrıca okuma problemlerinin görsel, hafızayla ilgili problemlerden, düşük motivasyondan, başarısızlık korkusundan kaynaklanabiliyor olabileceğini göz önünde bulundurun.

Değerli Yazar

Tuğçe Akduman

Sınıf Öğretmeni